Laura Daniela Voicu Polonia

Project number: 2014-3-PL01-KA105-013191

Project title: Under EVS Wings

Organizatia de gazduire:  The “Windmill” (Wiatrak)Foundation

11990678_1479753562352993_6214529967090512679_n

 Pe 3 ianuarie s-a împlinit o lună de când sunt aici. Wow! Simt că a trecut mai mult timp și nu pentru că nu mi-ar plăcea, ci dimpotrivă! S-au intamplat atât de multe lucruri bune, am cunoscut atât de multe persoane din diferite colțuri ale Europei, cu care mă simt deja în largul meu..

page1

Prima zi în Polonia a fost interesantă, pentru că de obicei, aventurile mă urmăresc mereu. Din cauza ceții, avionul a aterizat în alt oraș. Aveam bagaje multe, eram obosită după o escală de 10 ore în Londra, dar încă de pe atunci am avut norocul de a întâlni persoane drăguțe. M-au ajutat cu bagajele și am călătorit împreună către orașul în care sunt acum, Bydgoszcz, unde mă aștepta viitoarea colegă de apartament, zâmbitoare, după 4 ore de stat în frig. Acasă mi-a gătit și am stat împreună de vorbă ore întregi. Nu a durat mult până când m-am rătăcit( chiar a doua zi) dar după o oră de plimbare nocturnă, una dintre colege a venit înaintea mea. Chiar și acum mai glumesc pe seama mea, dar în cele din urmă am ajuns să cunosc cele mai frumoase locuri din oraș. Colegele de apartament și unii dintre  voluntari mi-au devenit buni prieteni. Împreună am vizitat orașele vecine, mergem la filme și în fiecare weekend gătim acasă la unul dintre noi.

 Angajatii ONG-ului Wiatrk sunt prietenoși și înțelegători, iar atmosfera de lucru este mai mult decât plăcută. Fundația Wiatrak organizează evenimente de caritate, diferite cursuri pentru persoanele aflate în șomaj, au doua centre dedicate persoanelor cu dizabilități și două grădinițe.  Eu lucrez în departamentul de PR, unde organizăm și promovăm evenimente pe diferite teme, cursurile care se țin aici, precum cursuri de limbi străine, de prim-ajutor, informare Erasmus și multe altele. Acum două săptămâni am avut un eveniment important , sărbătorind 20 de ani de la înființarea Wiatrak. Acolo am cunoscut un muzician foarte iubit de polonezi,  am dansat pe muzica lui și am servit cina, o zi grea de muncă, după cum îmi place să spun mereu. J   Pe 6 decembrie am organizat un târg, eu fiind coordonatoarea celorlați voluntari. Împreună am organizat jocuri și activități interesante pentru invitați, specifice țărilor din care provenim. Am învățat copii să facă păpuși din ață, așa cum mi-a arătat mama când era mică și spre surprinderea mea, le-a plăcut, unii dintre ei alegând să le cumpere și nu să le facă. 

DSC05421

Încă un aspect interesant de menționat este chiar..limba poloneză, care a ajuns să îmi placă! Avem cursuri o dată pe săptămână, e destul de dificilă, dar pronunția nu mi se pare așa grea, cum este pentru alți colegi, unora fiindu-le imposibil să pronunțe ” Ș ” ori ” Î ”. Am învățat destul de multe cuvinte, deoarece am nevoie când călătoresc, ori când merg la cumpărături. De foarte multe ori sunt lăsată să mă bâlbâi în poloneză, ca apoi să mi se spună în limba engleză: ”Poți vorbi engleză, dacă vrei! ”  

DSC04136

Atunci  când nu lucrez, merg în școli și licee cu alți voluntari, unde  informăm elevii despre programele Erasmus și le povestim experiențele anterioare.  Pe lângă aceasta, am ocazia de a ține diferite prezentări despre România și mă bucură enorm să mă laud cu cele mai frumoase zone din țară și cele mai bizare superstiții, totodată. Acest proiect îmi permite să fac multe lucruri diferite, în afară de munca de birou, având ocazia de a interacționa cu persoanele care vin la acest ong, de a îmi prezenta propriile idei și de a fi creativă.  Mă bucur că am avut ocazia de a veni aici, lucrurile par promițătoare și sunt sigură că va fi o experiență minunată, în continuare! 

Annex 3_What to expect from EVSDSC05380

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s