Intalnirea finala de evaluare SEV organizata intre 14-16 decembrie 2013

Anul acesta la  evenimentul organizat de Agentia Romana pentru Programul Tineret in Actiune la Predeal au participat Raul Dragan, Elena Musat si Diana Adela Ionita.1463968_747681628592454_47934691_n 1510562_747682741925676_1694885894_n

Iata un articol realizat de Raul Dragan:

raul

Intalnirea voluntarilor SEV

14-15 decembrie, 2013, Predeal

 

In perioada 14-15 decembrie 2013 am participat la sesiunea de evaluare a voluntarilor SEV romani, aceasta avand loc la Pedeal.  Evenimentul  a permis intalnirea a aprox. 90 de fosti voluntari care si-au petrecut intre 2-12 luni lucrand pentru diferite organizatii din intreaga lume, iar cei 8 traineri prezenti au trebuit sa faciliteze dinamica si structura sesiunii. Munca acestora din urma a dat roade prin faptul ca experienta din 14-15 decembrie s-a ridicat cu mult peste asteptarile  mele. Cel putin asa am observat din perspectiva grupului de 20 de colegi cu care am interactionat in marea parte a timpului, deoarece numarul total de voluntari a fost impartit in 4 grupe spre a se lucra mai eficient.

DSCN3235

Astfel, de-a lungul celor doua zile petrecute la Predeal  am reusit sa imi dau seama de 2 lucruri importante, asupra carora prea putin am reflectat in perioada de 1 an ce s-a scurs de cand mi-am finalizat serviciul european de voluntariat.

Pot zice ca pana la aceasta mare intalnire a voluntarilor eram convins ca SEV este un capitol demult incheiat pentru mine si ce-a fost a fost, dar avand ocazia sa impartasim cu ceilalti colegi din experientele personale ale fiecaruia si sa rememorez intamplari de cand eram plecat, toate acestea m-au facut sa realizez ca SEV nu se poate inscrie intr-un capitol, si, mai mult, pe masura ce trece timpul, invataturile acumulate in 6 luni de voluntariat in Danemarca ma mentin intr-un continuu proces de dezvoltare personala, sociala, spirituala, etc. E adevarat ca toate aceste schimbari aparusera imediat ce am plecat din tara, dar se pare ca am avut nevoie sa fiu prezent la aceasta intalnire de la Predeal pentru a-mi da seama ce mi s-a intamplat cu adevarat, pentru a reflecta mai profund, s.a.m.d.

DSCN3473

Al doilea lucru se rezuma mai mult la ceea ce am primit de la colegii SEV, si anume experientele lor de voluntari, ceea ce au invatat, simtit si vazut ei, acolo, in departatele sau apropiatele locuri, unde si-au desfasurat stagiile SEV. Printre altele, colegii mei a fost in Bulgaria unde au experimentat arheologia sau au lucrat in domeniul turismului; altii au fost in Iordania si au lucrat in centre de ajutorare a copiilor, au invatat sa negocieze pana la ultimul banut sau chiar pana la niciunul; in Ghana lucrurile n-au stat foarte bine, acolo experienta SEV a fost mai mult un film de groaza, de exemplu o olandeza, colega cu romancele, a fost ucisa pentru ca nu a dat bani unor atacatori, atunci cand a fost somata, fetele fiind in prealabil urmarite in trafic; in Laponia, intr-un registru mai comic, o alta colega povestea cum, neexistand posibilitatea de a face dus, patronul hostel-ului la care locuia oferea turistilor alternativa de a face sauna cu o anumita conditie, nimeni nu avea voie sa intre acolo cu vreun obiect vestimentar. Astfel se urmarea evitarea aparitiei de bacterii la contactul hainelor cu aburii fierbinti, iar stinghereala vizitatorilor era pe masura.

Cele de mai sus reprezinta doar o mica parte din ce s-a petrecut „acolo” si din ceea ce o astfel de intalnire poate genera, si tin sa trag concluzia ca SEV reprezinta o experienta sau lectie foarte importanta din scoala vietii.

Toate aceste schimburi de informatii, idei, sentimente, invataturi, etc, au fost sporite cu ajutorul trainer-ilor, precum si de metodele lor de facilitare, structurare si dinamizare a grupurilor de participanti. Aici nu pot sa nu amintesc si de petrecerile cu dans si discutii amuzante si interesante cu care s-au terminat ambele seri. De asemenea, intalnirea voluntarilor SEV a avut si un puternic caracter de retea, de stabilire de noi contacte si relatii cu ceilalti colegi, deoarece acestia reprezinta o resursa foarte puternica la care simt ca pot apela in cazul unor proiecte de viitor. 
DSCN3261

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s