Emilia Leonescu Luxemburg

nume proiect:         Vivre Ensemble dans une dynamique interculturelle

numar:    LU-21-37-2011-R5

perioada:          1/05/2012 – 30/04/2013

organizatia de gazduire: Maison des Associations asbl

Această prezentare necesită JavaScript.

Experienta mea EVS (pana acum -17.06.12)

Mi-am inceput de aproape doua luni proiectul aici in Luxembourg si pana acum pot spune ca este foarte greu sa iesi din zona de confort deja creata in Romania, lucru testat pe propria-mi piele. Cand am inceput acest stagiu EVS, am realizat ca trebuie sa o iau de la zero: sa incep o noua activitate intr-o tara straina, sa-mi fac noi prieteni, sa ma adaptez unui nou sistem si unui nou fel de a fi al oamenilor, sa locuiesc intr-un mediu diferit de cel care in care am locuit…

Am avut o oarecare doza de entuziasm, dar nu este usor, adesea m-am simtit coplesita, dar guess what? Senzatia nu dureaza la nesfarsit pentru ca in mare masura totul depinde de perceptia si atitudinea mea fata de noul din jurul meu. Daca unii vad la inceput doar partile bune, eu intai le-am vazut pe cele negative, iar abia acum sa le descopar pe cele bune si chiar daca nu gasesc foarte multe, stiu ca pot sa le creez eu.

Acest proiect imi testeaza limitele, propriile principii de care pana acum eram 100% sigura, felul de a aborda problemele, dar si prietenii si relatia cu familia, dar, pe de alta parte, invat cum sa ma fac auzita/remarcata mai bine, cum sa negociez, cum sa gasesc solutii la problemele pe care le am, iar aceste lucruri ma vor ajuta pe parcursul intregii mele vieti, de acum inainte.

 

EVS-ul este o provocare, dar si o oportunitate si depinde in mare masura de ceea ce vrei tu sa faci si de cum vrei sa o fructifici. Enumerand cateva dintre cele mai accesibile avantaje pe care cineva le poate observa: iti poti perfectiona limbile straine, poti cunoaste foarte multi oameni de diferite nationalitati, varste, conceptii, poti vizita numeroase locuri minunate, toate intr-un mediul foarte sigur (beneficiezi de cazare, asigurare medicala etc).

Vreau sa inchei cu faptul ca, dupa ce mi-am incheiat on-arrival training (si mi-a placut la nebunie!!!), pe drumul de intoarcere, am reflectat putin la ceea ce am discutat acolo si obiectivele mele in cadrul acestui proiect si asa mi-a venit ideea ca EVS poate proveni si de la Eu Vreau Sa …. (evident, limba romana ne ajuta foarte mult in acest caz). Ramane sa completeze fiecare cu propriile obiective. Eu mi-am facut deja o lista!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s