Bodgan – Luxemburg

nume proiect:         Mémoire interculturelle : du passé vers l’avenir

numar:    LU-21-37-2011-R5

perioada:          1/05/2012 – 30/04/2013

organizatia gazda: Fédération des Associations d’Espagnols du Luxembourg  FAEL 

EVS Luxembourg

Numele meu este Bogdan. Sunt voluntar EVS in Luxembourg.  Am 27 de ani si acum 1 an si jumatate nici nu imi trecea prin cap ca voi ajunse sa particip in Serviciul European de Voluntariat. Eram angajat ca analist financiar si ma plictiseam in fiecare zi facand acelasi lucru si cautand cai de evadare.

Stiam de EVS dar ignoram aceasta varianta considerand-o neadecvata pentru varsta mea cand e mai potrivit sa ai un job, sa incepi sa proiectezi viitoarea familie, etc.

Insa intr-o zi, suprasaturat de atata plictiseala, am decis sa raspund invitatiei unei persoane speciale din viata mea, de a aplica pentru un EVS in Luxemburg. Lucrurile au mers foarte lejer, doar confirmarea Serviciului National de Tineret din Luxembourg s-a lasata asteptata ceva mai mult timp.

Cand toate formalitatiile s-au rezolvat am facut bagajele, mi-am salutat familia si prietenii si m-am imbarcat in avion. Nici nu banuiam cate pasiuni interesante urma sa descopar si cum interesele mele profesionale urmau sa se schimbe. Cunosteam tara, fusesem aici de cateva ori dar se pare ca nu ma cunosteam pe mine atat de bine pe cum credeam.

Acum sunt aici de 10 luni, ma bucur de mult timp liber sa fac ceea ce vreau. De fapt nu prea am timp liber pentru ca am multe pasiuni. Una dintre ele, incredibil dar adevarat, este contabilitatea. Am inceput sa o studiez cu mai mult interes aici decat in facultate, particip la cursuri de contabilitate si perspectiva de a o practica nu mai este plictisitoare, ci mai degraba entuziasmanta. Am descoperit aici ca imi place la nebunie sa repar biciclete si daca la inceput cautam una cu disperare sa o folosesc pentru drumurile mele zilnice, acum vin de peste tot gratuit. Le iau, le repar le folosesc si voi incepe in curand sa le impart. De asemenea studiez Web design si asta imi ocupa o parte semnificativa din timpul liber. As putea adauga si altele dar nu vreau sa ma lungesc prea mult.

E adevarat. Nu se regaseste mai sus pasiunea de a cunoaste oameni. Nu ma preocupa prea mult pentru ca vine de la sine. Aici am cunoscut multi romani si straini. Unii sunt buni prieteni si ne intalnim des sa discutam pe teme interesante, tehnice, ecologice etc, si sa ne imbunatatim nivelul de franceza.

Din pacate nu intru prea mult in contact cu alti voluntari. Presupun ca suntem diferiti, voluntarii de aici sunt in general foarte tineri, veniti din vestul Eurropei si nu avem prea multe interese comune cu exceptia catorva curiozitati interrculturale care odata satisfacute reduc interesul de interactionare.

Exceptie fac cei cu care lucrez,  cu care colaborez in activitatea pe care o desfasor in cadrul organizatiei mele unde pregatesc evenimente interculturale. Imi place mult partea de organizare si aspectele financiare ale accestei activitati.

Oricum ma distrez de minune, calatoresc destul de mult in tarile invecinate. Si  Luxemburg-ul are multe locuri frumoase pline de istorie care merita vazute. Capitala e extrem de frumoasa si intortocheata atat ziua cat si noaptea. E destul de animat seara, gasesti locuri linistite, altele mai agitate dupa preferinte. E foarte placuta prezenta abundenta a zonelor verzi impadurite, a traseelor de trecking care trec prin valea celor 7 castele sau prin regiunea numita mica Elvetie datorita formatiunilor stancoase.

In concluzie Luxemburg-ul e o tara minunata pentru o experienta EVS, din pacate nu e foarte accesibila romanilor si posibilitatiile de a ramane aici, pentru cei interesati, sunt extrem de reduse datorita restrictiilor pe piata muncii si a opiniei generale pe care multi locuitori si profesionisti o au despre romani. Dar nimic nu e imposibil cand esti un om deosebit cu resurse nelimitate. Nu imi regret alegerea. Poate e una din cele mai bune decizii luate in ultimii 7 ani. Singura problema e ca in 2 luni programul se sfarseste si va trebui sa ma intorc la realitatea materialista. Sper ca inspiratia sa nu ma paraseasca si sa descopar in final ca intr-adevar aceasta experienta m-a imbogatit spiritual si mi-a deschis noi orizonturi, mult mai promitatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s